miercuri, 25 martie 2015

Tort cu ciocolata, mascarpone si capsuni

Astazi am pentru voi o reteta de tort cu recenzii foarte bune! Se va potrivi perfect daca vreti sa pregatiti un tort pentru o zi speciala, o sarbatoare sau pur si simplu o surpriza dulce pentru cineva drag!

Ingrediente pentru blat:
- 1 cana (230 gr) unt
- 1 si 3/4 cana zahar
- 4 oua mari
- 1 lingura esenta vanilie/rom
- 3 cani (375 gr) faina
- 1,5 lingurite praf de copt + 1 varf amoniu pentru prajituri
- 1 varf lingurita sare
- 1 cana (240 gr) buttermilk*/lapte batut
- 2 lingurite zeama de lamaie, putina coaja rasa
- 3 linguri cacao

Pentru crema:                                                                           Pentru Sirop:
- 250 ml frisca lichida                                                                - 400 ml apa
- 250 gr mascarpone/ branza tip Philadellphia                            - 4 linguri zahar
- 200 gr capsuni                                                                       - 3 plicuri cappucino
- 5 linguri zahar pudra
- 1 plic gelatina

Glazura:                                                                      Decor:
- 200 gr ciocolata finetti                                              - 200 gr capsuni
- 100 gr frisca lichida                                                  - 100 gr ciocolata
                                                                         - 100 gr nuci caramelizate (optional)


Incepem cu pregatirea blatului. Batem zaharul cu untul, adaugam ouale si vanilia. In alt bol amestecam faina cu sarea, praful de copt si amoniul si le adaugam peste prima compozitie. Amestecam cateva secunde apoi adaugam lamaia si laptele batut ( buttermilk-ul se poate prepara si din 1,5 linguri otet la 1 cana de lapte- se amesteca bine si se lasa cateva minute la odihnit). Eu nu am incercat cu lapte batut aceasta reteta, ci am folosit varianta cu otet :) Amestecam usor pana la incorporare, adaugam cacaoa si omogenizam. Turnam in forma si coacem la foc potrivit pentru 25-30 min sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Lasam blatul la racit si pregatim siropul din apa, zahar si cappucino. Lasam si siropul la racit si pregatim crema. Mixam mascarpone cu zaharul pudra, apoi batem frisca si o amestecam in compozitie. Pregatim gelatina conform instructionilor si o lasam cateva minute sa se odihneasca. Intre timp, taiem capsunile cubulete, adaugam 1 lingura zahar pudra peste ele, le lasam intr-o sita cateva minute pana se scurge siropul si le adaugam in crema. Gelatina se adauga la sfarsit in crema, inainte de a va apuca de asamblat tortul.

Pont: Coaceti blatul in 2 tavi separate pentru a avea 2 straturi de tort bine delimitate/ daca folositi o singura forma de copt blatul, acesta se va taia mult mai usor daca il veti introduce 10 min la congelator inainte.

Asamblam tortul intr-o tava detasabila pentru tort. Punem primul blat, insiropam, adaugam toata crema si cel de-al doilea blat. Insiropam din nou, cu atentie sa nu ajunga siropul la crema si lasam tortul putin la frigider.

Intre timp pregatim glazura. Batem frisca si adaugam ciocolata, amestecand usor pana la incorporare. Adaugam glazura peste ultimul blat si decoram cu capsuni, ciocolata topita sau fasii si nuci caramelizate, dupa preferinte :) Se lasa la frigider cateva ore/ peste noapte inainte de a fi servit. Have fun baking!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu