vineri, 13 martie 2015

Cel mai bun tort cu afine

N-am mai scris de mult si ma simt putin vinovata trebuie sa recunosc. Asa ca astazi vin cu o super reteta sa imi iau revansa!

Vestea buna este ca nu am stat degeaba in ultimul timp si am tot testat retete! Iar pentru cea de astazi am primit atatea complimente, incat am zis ca trebuie sa o impartsesc cat mai repede. Am facut tortul asta special pentru ziua bunicii mele care tocmai a trecut, asa ca am gasit varianta perfecta de nici prea dulce si putin acrisor. Plus ingredientul secret care face cel mai bun blat, buttermilk. In traducere pe google, lapte batut :) 

Buddy Valastro, unul dintre cei mai cunoscuti cofetari din America, spune ca este elementul cheie dintr-o reteta reusita. Se poate cumpara sau se poate pregati in casa dintr-o lingura otet la o cana de lapte. Se amesteca si se lasa 15 minute la odihnit. Eu asa am facut. La final tortul iese un deliciu!

Aveti nevoie de:

- 1 cana unt (230 gr)
- 1,5 cani zahar
- 5 oua
- 1 lingura esenta vanilie
- 3 cani (375 gr) faina
-1,5 lingurite praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 1 cana (240 gr) buttermilk
- 2-3 linguri suc de la o lamaie

Pentru crema: 

- 1 plic budinca de vanilie
- 500 ml lapte
- 1 cutie frisca lichida (optional)

Pentru decor
- 1 cana afine (daca aveti congelate- dezghetate si lasate la scurs)
- nuca de cocos pentru decor

Metoda de preparare este foarte simpla:
  •  Batem zaharul cu untul, adaugam ouale si vanilia. 
  • In alt bol amestecam faina cu sarea si praful de copt si adaugam peste prima compozitie. 
  • Mixam cateva secunde, apoi adaugam buttermilk-ul si zeama de lamaie. Amestecam usor pana la incorporare. Atentie sa nu supramixam. Aluatut trebuie sa fie usor matasos. 
  • Dupa gust, putem sa adaugam afinele si in blat. Se amesteca afinele cu o lingura faina si se incorporeaza cu o spatula in aluat. Eu nu le-am mai pus in blat ci le-am folosit cand am ornat cu crema. Daar...nu va temeti sa experimentati :)
  • Se pune aluatul in formele tapetate cu hartie si coacem la temperatura medie cam 21-26 minute sau pana iese scobitoarea curata. Pentru un tort cu 3 straturi, eu am folosit 3 forme pentru a coace fiecare strat separat. Blatul va creste astfel mult mai uniform.

Pentru crema se pregateste budinca conform instructiunilor de pe ambalaj. Se lasa la racit si se amesteca bine sa nu aiba cocoloase. 
Daca preferati o crema mai pufoasa, bateti separat frisca lichida si amestecati apoi cu budinca racita. Puteti adauga si putina nuca de cocos daca doriti. It's all about having fun in bucatarie :)

Dupa ce s-au racit blaturile si am pregatit crema, putem trece la asamblat tortul. Nu va fi nevoie sa il insiropati deoarece laptele batut face o treaba foarte buna. Blatul va fi destul de moale si putin umed incat sa nu fie nevoie de sirop. Se pune pe rand cate un strat de blat, crema si afine, iar la final se imbraca tortul cu crema si se orneaza cu fulgi de cocos si cateva afine deasupra.

Pentru ca a fost un tort pregatit pentru o zi de nastere, iarasi nu am apucat sa ii fac poza dupa ce l-am taiat. Daar, va pot arata pozele din care m-am inspirat pentru acest tort si puteti vedea atat varianta nuca de cocos fara afine cat si cea cu afine fara nuca de cocos. Eu am facut o combinatie intre cele 2. Iar cand il taiati, va asigur ca va arata exact ca in poze! Afinele arata si dau un gust incredibil! Have fun baking!


















Sursa cele 2 foto: Pinterest

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu