marți, 28 octombrie 2014

Mini placinte cu mere sau dovleac deghizate

Perfecte pentru Halloween

Daca vrem sa le facem o surpriza dulce celor dragi, aceste mini placinte pufoase cu mere ori dovleac deghizate in briose sau cupcakes, ne va salva si incanta simturile in acelasi timp. Si daca poate parea putin complicat la prima impresie, sa stiti ca nu e chiar deloc!

Vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru aluat:                               Pentru umplutura:
-2 oua                                        - 2/3 mere ori jumatate de dovleac turcesc mic
-9 linguri de zahar                      - zahar dupa gust (maxim 2-3 linguri)
-9 linguri ulei                               - scortisoara
-9 linguri lapte                           - nuca dupa preferinta
-12 linguri faina
-1 plic praf de copt

Din aceste cantitati ies aproximativ 20 de prajiturele. Eu am folosit nuca la unele in umplutura, iar la altele in aluat. La o parte am mai pus o lingurita de cacao si putina umplutura direct in aluat. De fapt, astea au fost si preferatele mele.

1. Incepem cu amestecul de fructe. Curatam merele (sau dovleacul), le radem si le calim cu zahar pana scade sucul pe care il lasa. Oprim focul, adaugam scortisoara si nuca si lasam la racit.

2. Pentru pregatirea aluatului frecam ouale cu zaharul, apoi adaugam pe rand, mixand continuu, uleiul, faina, laptele si praful de copt. Obtinem un aluat moale, ca de pandispan. Sfatul meu este sa pregatiti dinainte ingredientele in ordinea adaugarii lor, pentru a fi mai usor la mixare.

3. Pregatim formele cu hartie de copt si le umplem doar pe jumatate cu aluat. Adaugam in mijolc cate o lingurita din umplutura si dam la cuptor pentru aproximativ 20-25 min sau pana observam ca incep sa se rumeneasca si aluatul trece testul cu scobitoarea. Dupa ce s-au racit, putem orna prajiturelele cu zahar pudra si putina nuca.

4. In cazul in care preferati o placinta rotunda si mare, aceasta reteta se poate adapta perfect. Atentie insa sa folositi o tava rotunda mai inalta deoarece aluatul va fi unul pufos ca de pandispan si va creste la coacere. 

Pentru varianta de placinta rotunda va trebui sa mariti cantitatile pentru umplutura pana la 7 mere sau un dovleac intreg de dimensiune mica, daca vreti sa va iasa o placinta frumos proportionata. Cantitatile pentru aluat raman aceleasi, metoda de preparare de asemenea, se modifica doar metoda de copt. Se pregateste tava cu hartie, turnam jumatate din aluat si dam la cuptor 10 minute. Scoatem tava, punem compozitia de mere sau dovleac si restul de aluat si dam la cuptor 30-40 minute.

Si asta este tot :) Voi pune in curand si poze de la varianta de placinta rotunda. Aspectul este la fel de surprinzator. Pentru aceasta reteta si pentru inspiratie ii multumesc vecinei mele Georgiana!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu